Hoblina Gallery – unikátny projekt z Uličky remesiel

 

V samom srdci historických Košíc na Hrnčiarskej ulici nájdete remeselníkov, ktorí sa snažia zachovať tradíciu remeselnej výroby a zvečniť tak nenapodobiteľnú atmosféru tejto jedinečnej Uličky remesiel. Okrem umeleckého kováča, brašnára, pekára, hrnčiara či bylinkárky tu už niečo vyše roka žije a tvorí umelecký stolár, sochár a všestranný umelec Mgr. art. Peter Pál. Hrubé múry domu číslo 21 ukrývajú čarovné priestory Hoblina Gallery. Útulné miesto je každým milimetrom presiaknuté umením a krásou.

Ateliér s kultúrnym zariadením Hoblina Gallery vytvoril Peter Pál, ktorý vyštudoval kameňosochárstvo na ŠUV v Košiciach a sochárstvo na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Tento multifunkčný umelec má za sebou bohatú tvorbu, v ktorej využíva rôzne materiály od kameňa, dreva, hliny až po epoxid. Venuje sa i reštaurátorstvu, pracoval napr. na Dóme sv. Alžbety či budove daňového úradu v Košiciach. Pod jeho rukami sa z beztvarých materiálov rodí jedinečný výtvor rozprávajúci svoj vlastný príbeh.

Unikátny projekt Hoblina Gallery v sebe spája priestor pre prezentáciu umelcov a ich diel, ako aj možnosť neformálneho kreatívneho umeleckého vzdelávania prostredníctvom kurzov vizuálneho umenia pre začiatočníkov i pokročilých. Vítané sú deti, mladí ľudia i dôchodcovia, ktorí sa chcú priučiť novým technikám v kresbe, maľbe či modelovaní z hliny. Dvere ateliéru sú otvorené dokorán pre všetkých študentov umeleckých škôl, ktorí potrebujú priestor pre svoju tvorbu, štúdium techniky i tútorstvo. Autor myšlienky Hoblina Gallery Peter Pál sa snaží vytvoriť umeleckú komunitu a aj preto sa rozhodol založiť občianske združenie Craft & Art, ktoré bude figurovať v dome číslo 21 na Hrnčiarskej ulici. Jeho náplňou sa stane príprava projektov pre sociálne a zdravotne znevýhodnených návštevníkov, deti i dôchodcov a pre všetkých, ktorých umenie sprevádza životom.

V priestoroch galérie sú aktuálne vystavené diela otca Petra Pála - svetoznámeho umelca Arpáda Pála, ktorého unikáty vlastní britská kráľovná, bulharský a nórsky kráľ, pápež či mnohé ďalšie známe osobnosti. Vo svojich dielach spojil rezbárske remeslo so vzácnymi materiálmi, ako zlato, diamanty, mamutovina či úlomky meteoritu.

Hoblina Gallery okrem umeleckého zážitku ponúka aj útulnú kaviarničku, v ktorej majiteľ podáva Art café. Ku výberovej káve dostanete kúsok tvárnej hliny, z ktorej si v rámci psychohygieny vymodelujete, čo je vášmu srdcu najbližšie. Namiesto bezcieľneho ťukania do mobilu či rýchleho vypitia kávy sa človek zahĺbi do svojho vnútorného sveta a môže si tak naplno vychutnať proces tvorenia.

Plánov do budúcnosti má Peter Pál mnoho. Veľa projektov zastavila momentálna neľahká situácia okolo pandémie koronavírusu, avšak mladý umelec sa nevzdáva svojho sna a uskutočňuje to, na čo sa podujal. Vedie mladých umelcov, všetci jeho zverenci boli úspešne prijatí na umelecké školy, organizuje workshopy, tvorí, reštauruje, zveľaďuje priestor, prevádzkuje Hoblina Gallery i špecializovaný obchodík s umeleckými predmetmi či kvalitnými dlátami a v neposlednom rade plánuje nové projekty pre umeleckú obec i širokú verejnosť.

Komentáre