Ako ušetriť vodu v domácnosti

22. marec sa do kalendárov zapísal ako Svetový deň vody. Preto sme sa rozhodli priniesť niekoľko tipov, ako šetriť túto životodarnú tekutinu a napomôcť tak troškou k spomaleniu jej úbytku.

V dnešnej dobe, viac ako kedykoľvek predtým, pociťujeme potrebu šetriť so spotrebou vody, keďže jej zdroje sú obmedzené a veľkým problémom je aj postupné znečisťovanie zdrojov vôd. Navyše, vysoká cena vody je tiež dostatočným argumentom, prečo sa správať šetrne a osvojiť si základné princípy. Voda je pre náš život nevyhnutná, a preto aj dôležitejšia ako všetko bohatstvo sveta. Niektoré oblasti rýchlo vysychajú a nedostatok vody sa môže už čoskoro prejaviť aj u nás. Spotreba vody závisí hlavne na počte obyvateľov v domácnosti a spôsobe jej využívania.

Priemerná denná spotreba vody na osobu v našich končinách je cca 100 litrov. Pri štvorčlennej rodine to vychádza na 12 m3 vody za mesiac cca 24 eur. Do tejto spotreby však nie sú započítané dnes bežné aktivity, ako umývanie auta, napúšťanie bazénu či polievanie záhrady. 


Činnosť                                                         Priemerná denná spotreba vody v litroch

Osobná hygiena (sprcha, kúpanie)          45

Splachovanie WC                                         25

Pranie a upratovanie                                 15

Varenie a kuchyňa                                           9

Umývanie rúk                                                   4

Pitie                                                                   2

Spolu                                                       100


A ako teda efektívne šetriť vodu v domácnosti? Prečítajte si niekoľko jednoduchých návykov, ktoré vám pomôžu znížiť spotrebu vody za rok až o polovicu.

1. Sprchovanie – uprednostnite krátku sprchu pred naplnenou horúcou vaňou, môžete tak ušetriť až 70 % teplej vody.

2. Hygiena v kúpeľni – pri umývaní zubov či holení nenechajte tiecť vodu z kohútika prúdom. Priemerný prietok vody z kohútika je až 9 litrov za minútu. Pri otvorenom kohútiku uniká oveľa väčšie množstvo vody, ako v skutočnosti potrebujeme.

3. Úsporná sprchová hlavica – namontujte si úspornú sprchovú hlavicu, s ktorou dokážete obmedziť spotrebu až o 60 %. 

4. Úsporné pákové batérie – uľahčia manipuláciu pri nastavení správnej teploty vody a pohotové uzatváranie prietoku aj na krátku dobu dokáže domácnosti ušetriť až 40 % vody. Na šetrenie môžete použiť aj perlátor.

5. Kohútiky – netesniace kvapkajúce kohútiky vám dokážu denne vyrobiť stratu až 160 litrov.

6. Šetrné splachovacie zariadenie – pri klasickom WC miniete pri jednom spláchnutí až 7 litrov vody, avšak pri dvojitom splachovaní máte na výber medzi 3 až 6 litrami na spláchnutie. Náš tip: naplňte dve plastové fľaše s objemom 500 ml vodou a vložte ich do rezervoáru toalety. Pri každom spláchnutí spotrebujete tak o jeden liter vody menej.

7. Umývanie riadu – riad umývajte v napustenom dreze alebo v umývačke riadu, ktorá spotrebuje 11 až 15 litrov vody, naproti umývaniu riadu pod tečúcou vodou, ktorá vám ukrojí až 30 – 40 litrov za deň. 

8. Úsporné spotrebiče – nahraďte starú práčku či umývačku riadu novšími, energeticky úspornejšími zariadeniami. Snažte sa vždy naplniť celý objem práčky či umývačky riadu. Pri praní používajte gumové loptičky, čím zlepšíte proces prania, ušetríte vodu a miniete aj o polovicu menej prášku. Gumené loptičky si môžete vyrobiť aj sami. Vezmite si staré tenisové loptičky, ošúpte ich a pod žltou vrstvou nájdete malú čiernu gumovú loptičku, tá sa najlepšie hodí pre tento účel.

9. Využitie dažďovej vody – už pri stavbe nového domu myslite na úsporu naprojektovaním zberného zariadenia na dažďovú vodu a potrubia na rozvod úžitkovej dažďovej vody. Dažďovú vodu môžete využiť aj na splachovanie WC, zavlažovanie záhrady, umývanie auta či záhradného náradia, čistenie vonkajších parapetov, topánok, poprípade kúpanie domácich štvornohých kamarátov.

10. Zvyšková voda – nevylievajte vodu, ktorá vám ostane napr. z kanvice, zalejte s ňou kvety. Zužitkovať môžete aj vodu, v ktorej sa varili cestoviny či vajíčka.

11. Eko-pitný režim – v letných mesiacoch trvá dlhšie, než z kohútika začne tiecť studená voda. Namiesto neefektívneho vypúšťania vlažnej vody si napustite do fľaše vodu a nechajte ju schladiť v chladničke. Tak budete mať po ruke vždy vychladenú vodu. 

12. Dubová kôra – posypte pôdu dubovou kôrou, ktorá okrem estetickej funkcie dokáže udržať vlhkosť pôdy a zároveň chráni korienky rastlín pred prehriatím a zabraňuje rastu buriny. 

13. Tlak vo vodovodných potrubiach – v bytovkách je častým problémom nesprávna regulácia tlaku vo vodovodných potrubiach, čo predlžuje čas, kým z kohútika začne tiecť teplá voda. Trvajte na správnej regulácii tlaku v potrubiach. Ušetríte tým vodu, ktorú musíte nechať odtiecť, kým sa dočkáte správnej teploty.

A čo dodať na záver? Vodou šetrite všade. Nielen vo svojej domácnosti, aby ste ušetrili peniaze. Ide predsa o to, aby sa spotrebovalo menej vody. Preto šetrite aj na návšteve, v škole či v práci. Učte šetriť aj svoje deti. Už od ranného veku im vštepujte, že šetrenie vody je naozaj dôležité. Stane sa to pre nich samozrejmosťou. O šetrení vody sa nehanbite hovoriť aj so svojimi priateľmi a známymi.


Komentáre